Att vara hjälpare

Här kommer ett litet hjälpmemo till er så att allt blir ihågkommet på mån-, ons- och fredagar!

Börja med att leta upp instruktören och informera om att du är hjälpare idag och fråga om vad som behöver göras.Kom ihåg att kontrollera ifall någon box behöver mockas!

För ALLA hjälpare
Se hela tiden till att stallet ser ordentligt ut. Ta upp hovurkrats och tollar. Om någon släpper en hög utanför stallet så var snabba att plocka upp den med. Häng innetäcken snyggt hopvikta på boxarna. Håll ordning på redskapen i stallet. Ta bort saker som inte hör hemma i gången. Hjälp alltid till om ngt ser ut att bli tokigt. Det är bättre att fråga en gång extra än att det blir fel. Eleverna tittar mycket på hur du uppträder i stallet, om du är ordningssam så kommer eleverna automatiskt att bli det, de ser upp till dig!! Du är deras förebild!!

Hjälpare Lågstadiet mån och ons 15.30-17.15
Hjälp eleverna med att hämta utrustningen i sadelkammaren, sadelskydd kvar på hängaren, och häng sakerna på sargen i lilla ridhuset. Ta ut de ponnier som ska gå till lilla ridhuset
Hjälp barn och föräldrar med borstning, sadling, skydd och tränsning. Kontrollera att utetäcken hängs i rätt täckesbox och att innetäcket hängs på boxen. Kontrollera att det finns ett balband i grimman att sätta uppbindningen i. Var hela tiden uppmärksam på om instruktören ser ut att behöva hjälp. Eleverna behöver nästan alltid hjälp upp och att göra i ordning sina stigläder. Tänk på att hela tiden visa dem de säkra och rätta sättet att umgås med ponnyn så att du som förebild inte råkar lära dem några olater. Håll hela tiden koll på klockan också.
Dessa grupper behöver ofta hjälp med ledare.
Byt hästar mellan lektionerna om det behövs.

Hjälpare Lågstadiet mån och ons 17.15-19.00
Var uppmärksam på om instruktören behöver hjälp på lektion. Byta hästar mellan lektionerna om det behövs. Eleverna behöver nästan alltid hjälp upp och att göra i ordning sina stigläder. Tänk på att hela tiden visa dem de säkra och rätta sättet att umgås med ponnyn så att du som förebild inte råkar lära dem några olater. Håll hela tiden koll på klockan också. Sista gruppen gör i ordning hästarna för kvällen. Hjälp barn och föräldrar med borstningen och täcken.Efter lektionen så ska utrustning tillbaka på rätt ställe i sadelkammaren och hängas snyggt och prydligt. Se till att eleverna tvättat bettet ordentligt, smort av tränset och att ev sadelskydd sätts på. Skydd, sadelgjord och vojlock borstas av på insidan. Innetäcke, grimma och borstar ska finnas på respektive box att hämta till lilla ridhuset där hästarna ska bindas upp. Hjälp elever att få av och på utrustning/täcke på ett korrekt sätt.
INNAN DU GÅR HEM så ta och titta över ponnierna så att allt har blivit rätt. Informationen om täcken ska finnas på den gula lappen på boxen.

Hjälpare Mellanstadiet 16.30-19.00 Högstadiet 18.45-21.00.
Börja med att fodra eftermiddagstussen!!! Skriv upp i pärmen att det är gjort.
Eleverna tar fram utrustningen innan de tar ut hästarna i gången. Sadelskydd lämnas i sadelkammaren. Kontrollera att det finns balband i grimman att sätta uppbindningen i.  Hjälp dem att få av täcken på ett säkert sätt och kontrollera att ute täcken hängs i rätt täckesbox och att innetäcket hängs på boxen. Var hela tiden uppmärksam på om instruktören ser ut att behöva hjälp. De små eleverna behöver nästan alltid hjälp upp och att göra i ordning sina stigläder. Tänk på att hela tiden visa dem de säkra och rätta sättet att umgås med ponnyn så att du som förebild inte råkar lära dem några olater. Håll hela tiden koll på klockan också. Byta hästar mellan lektionerna om det behövs gör du efter överenskommelse med instruktören.

När elever tagit in ponnier i stallet hjälper du dem så att de blir rätt fastsatta, får av och på rätt saker. Kontrollera att de sköljer bettet ordentligt och att tränset blir avputsat. Sadelskyddet sättas på sadeln. Skydd, sadelgjord och vojlock borstas av på insidan. Är ngn ponny t.ex. mkt svettig så går det ju inte att lägga på nattäcket direkt utan den måste få svettas klart i en filt först. Se helt enkelt till att alla ponnierna mår lika bra som din egen!!!!
INNAN DU GÅR HEM för kvällen så går du en runda genom stallet och ser över att allt ser ok ut hos ponnierna. Dvs att alla grimmor är på, de verkar ha rätt täcken, inga grimskaft kvar i boxarna, alla sadlar och träns är undanhängda och betten är tvättade ordentligt. All information om stalltäcken ska finnas på den gula lappen på boxen.

Ha det kul och ta hand om eleverna!