Ponnystallet

Ridskolan på Torns bygger på att hästägare lånar ut sina hästar till lektioner ett par gånger i veckan. I ca 25 av våra 31 boxar i Ponnystallet står en ridskoleponny,varav de flesta är privatägda. Resterande boxar är vanliga privatboxar till i första hand ponny. Då man väljer Torns Ryttarförening som alternativ bör man ha som specifikt önskemål att hästen skall delta i ridskola, då detta är den huvudsakliga upplåtelseformen!

Ridskolebox

De allra flesta boxarna befolkas av ponnyer som ”arbetar” i ridskolan 2 eller 3 dagar i veckan. För detta arbete får den varje månad ett ridskolebidrag som reducerar stallhyran väsentligt. Boxplatserna fördelas av ridskolechefen. Det är ridskolans behov som styr, och därmed gäller det att en ponny som kan flytta in när en box blir ledig, och är godkänd för ridskolan av ridskolechefen, hamnar först i kön bland dem som anmält intresse för boxplats.

Det är endast i undantagsfall man kan hyra en box innan man har en häst.

Ridskolefria boxar

Det finns också enstaka boxplatser till ett högre pris för ponnyer som inte går i ridskolan. En förutsättning för dessa är att ridskolan har ponnyer så det räcker. Till dessa ridskolefria boxar har våra trogna ridskoleponnyer företräde och ett internt kösystem finns. Det är inte möjligt att börja med en ridskolefri stallplats, alla ponnyer börjar med att först tjänstgöra i ridskolan.

Anmäl ditt intresse:>>Stallplatsansökan!

Information om tilldelningen av stallplats för befintliga stallgäster och fodervärdar på Torns.

———————————————————————————————————————————————

Frida och Elin Hammarlund är två av de hästägare som delar med sig. Systrarna är, trots att de inte har ridit så väldigt många år, duktiga på tävlingsbanorna.
Frida är 11 år och rider mest hoppning. Elin är 13 och är mest inriktad på dressyr, men hoppar också. Flickorna hittade till Torns hösten 2009. Då hade de ridit på ridskola i tre terminer, och även tagit hand om en liten ponny i ett privatstall i Bjärred där de bor.
– Vi fastnade för Torns när vi fick höra om möjligheten att få ha en av ridskolans hästar som fodervärd, berättar Frida.
Systrarna var sugna på att ha hand om en häst mer på riktigt, men familjen var ännu inte helt redo att satsa på att köpa en ponny.
Casper, den skäckfärgade ponnyn de skött om det senaste halvåret, flyttade i samma veva till Torns. Men han var lite för liten för systrarna nu, och de ville bli fodervärdar till en lite större ponny. En liten bit in på höstterminen kom en ny B-ponny till Torns.
– Vi blev väldigt förtjusta i henne, och jätteglada när ägaren erbjöd oss att bli fodervärd, berättar Elin.
Det vita stoet heter Tinkerbells Rose, men lyssnar till vardags till namnet Tebbe.
– Några månader senare blev hon till salu, och mamma köpte henne. Men det fick vi inte veta förrän på julafton!
Världens bästa julklapp mötte flickorna med ett rött band om magen i stallet på julafton det året.
Sedan dess har de haft mycket roligt tillsammans. Frida och Tebbe har vunnit massor av hopptävlingar, Elin har plockat rosetter i dressyr och båda har ingått i Torns ponnylag i hoppning respektive dressyr.
– Tebbe är snäll, både att rida och sköta. Hon gillar att bli ompysslad. Ibland kan hon stryka öronen bakåt och sura mot andra hästar, men hon gör aldrig något dumt som att sparka mot en eller bocka när man rider, säger Frida och Elin.

Att vara två systrar som delar på en häst är förstås inte helt enkelt alltid.
– Elin och jag bråkade allt oftare om vem som skulle rida, förklarar Frida. Familjen började fundera på att bli fodervärd till en lite större ponny. Samtidigt letade Torns efter en ny ponny till ridskolan. Det blev Humle, en jättesöt welshponny, som kom till stallet sommaren 2010. Tyvärr skadade han sig när han halkade i stallgången en liten bit in på höstterminen. Humle bor nu ute på landet där han har det bättre under tiden som hans skada läker.

Familjen Hammarlund började att leta efter ponny på nytt. De tittade på flera olika, men när de kom till ”Kalle” som bodde ute på landet blev de förälskade. Ängsgårdens Karl, som han heter, är också en skimmel men en new forest-ponny och en stor C-ponny, ungefär en decimeter högre än welsh-araben Tebbe. Kalle kom till Torns på jullovet sedan familjen Hammarlund bestämt sig för att köpa honom.
– Han är verkligen jättesnäll, tycker båda systrarna.
Kalle har en nyfiken blick. ”Ska det hända något kul, kan jag få vara med?” ser det ut som han tänker. Han gillar andra hästar, är väldigt social.
Nu behöver systrarna inte bråka om vem som ska rida längre. De har inte delat upp hästarna mellan sig, utan båda har lika stor del i Tebbe och Kalle.
De tillbringar mycket tid i stallet, men hade gärna varit där ännu mer.
– Det är roligare med djur än med bollar, är Elins förklaring till att ridning blivit tjejernas stora intresse.
De är ”lediga” från stallet två dagar i veckan, måndagar och onsdagar, då Kalle och Tebbe går i ridskolan.
– Det är bra att ha de dagarna till att läsa läxor och göra andra saker.
Torns är ett jättebra stall, tycker systrarna.
– Det bästa är att man har så mycket kompisar här, säger både Frida och Elin. Och så kommer det hit bra tränare som man kan rida för.
På frågan om de tror att de kommer att hålla på med hästar och ridning även i framtiden, finns det bara ett mycket bestämt svar:
– Jaa!
————————————————————————————————————–

Systemet gör att man kan ha ponny utan att det behöver kosta särskilt mycket, man har tillgång till kunnig hjälp i stallet och man får några dagar i veckan då man inte måste åka till stallet utan kan ägna sig åt andra fritidssysselsättningar och läxor.

De dagar ponnyn går i ridskolan behöver man inte mocka. På vardagarna finns kunnig personal på Torns som fodrar och tar in och ut hästarna. Hästägarna och fodervärdarna hjälps åt att ta hand om fodringen på kvällar och helger, liksom ut- och insläppen på helgerna. Eftersom det är många ponnyer i stallet blir arbetet inte särskilt  betungande. Man skriver upp sig på ett rullande schema vilka pass man vill ha.

Det finns också hjälparpass då man ställer upp och bistår vid ridlektionerna med att göra i ordning hästar, leda nybörjare och så vidare. Som uppstallad på Torns är man också med om att arrangera tävlingar på anläggningen.

Har man ingen egen ponny men vill prova på hur det är kan man bli fodervärd till en av ridskolans ponnyer.

I boxhyran ingår allt foder, liksom en dressyrlektion varje vecka. Man har fri tillgång till Torns anläggning med flera ridhus, utebana, galoppspår, terränghinder med mera.