En vanlig kväll på ridskolan

Funderar du kanske på att börja rida på Torns RF eller kanske är du bara nyfiken hur det är att gå på ridskola? Här kan du läsa om hur det kan gå till en helt vanlig kväll på ridskolan och möta några av våra ridskoleelever.

En helt vanlig kväll på ridskolan
Det är den 16 november, en måndag. Klockan är sex. Det är mörkt och regnigt ute men i lilla ridhuset lyser det. Freyja Hatt håller lektion med de fem ekipagen: Fanny på Casper, Doris på Fanta, Alma på Viper, Elli på Humle och Ebba på Granit. Tjejerna är mellan sju och tio år. Yngsta hästen Fanta är faktiskt sju hon också.

Det övas balans och sits i lilla ridhuset. Freyja peppar alla att hitta takten i traven och slappna av i benen:
– Luta dig lite mer bakåt, Fanny! Bra! Och så byter vi varv mellan K och M. Vi börjar med Granit. Titta vart du ska, Ebba! Följ med i hästens rörelser. Bra allihopa!

5. Lektionen är igång

Några rider barbacka (utan sadel) och några rider med sadel men utan stigbyglar. Tjejerna har ridit två – tre terminer och några har gått på ridläger. Kvällens lektion är den sista av tre i lilla ridhuset, men samtidigt pågår lektioner i mellanridhuset med ridskolechef Hanna Ericsson för de som ridit längre. Senare tar Jessica Ahlgren över för de sista passen. Så idag, liksom alla vanliga måndagar, är det nio grupper igång på Torns Ryttarförening. Katten Sotis kelar med en tjej utanför mellanridhuset. Parkeringen är nästan full. I stora ridhuset tränar någon privat och i den upplysta paddocken longeras två hästar med regntäcke, alltså de springer runt i en lina som en människa håller i.

Åter till lilla ridhuset.

Doris längtar till ridningen varje måndag. Hon red första gången när hon var tre och ett halvt, men har pausat lite. Just idag var hon lite pirrig i magen inför barbackaridningen. Hon var egentligen sugen på att rida Casper som hon kanske ska bli fodervärd till, men hon verkar ändå rätt nöjd med att få rida Fanta. Kanske för att Fanta har blivit klippt så att det ser ut som om hon har pepparkakshjärtan på länden. Favorithästen är nog annars Viper som röstades till ”Årets lektionshäst på Torns 2014”.

På bänken bakom sargen sitter några föräldrar och Ellis farfar och tittar. De brukar vara med och får ibland rycka in och spänna sadelgjordar, göra iordning hästar efter lektionen eller vara ledare. Tur att Ellis farfar är van att handskas med travhästar. Idag fanns dock de underbara hjälparna Ellen och Elin på plats i början av lektionen, så det var lugnt för de lite spända föräldrarna på bänken.

– Titta med hela huvudet och hela kroppen dit ni ska! Förbered för att sakta av till skritt. SKRITTA!

Ridlärare Freyja förklarar hur vikthjälperna fungerar. Vikthjälperna betyder ungefär hur ryttarens tyngdpunkt kan påverka och hjälpa hästens rörelser.

Fanny är fodervärd till Fanta, så hon rider en till två gånger till i veckan, men hon tycker ändå det är roligt att gå i ridskolan och träffa de andra i gruppen. Det är alltid lika spännande att se om man ska byta häst. Det enda som kan vara lite jobbigt är att det är kallt på vintern, men det hjälper att ha dubbla strumpor.

Elli började rida på ett av Torns sommarläger för nybörjare och sedan har hon fortsatt på terminsridning en gång i veckan. Hon är nöjd! Alma och Ebba började också rida på det sommarlägret och har nu hunnit med två sådana. De går på samma skola.

– Barnen lär sig mycket och verkar ha kul! Det är omväxlande lektioner. Förra gången var det gymkhana som är en lekfull tävling, nu barbackaridning och nästa gång hoppning. Flera i gruppen har hållit ihop sedan första ridlägret så det är en jämn grupp, vilket är bra, tycker Almas pappa Anders.

Lektionen går mot sitt slut. Freyja berättar att det blir hoppning nästa gång. Tjejerna börjar prata.

– Får jag ha Humle nästa gång?
– Har Viper någonsin blivit trött? undrar Alma.

Alla skrattar, för han har kanske blivit lite svettig men aldrig särskilt trött. Tjejerna pratar om vad de vill göra på terminsavslutningen innan jul. Ett förslag är myskväll i stallet. Efter ett tags skrittande på lång tygel är hästarna avskrittade och tjejerna sitter av. Det är lätt när man inte har sadel. Hästarna binds upp i ringar för att göras iordning.

Ridlärare och föräldrar börjar leta efter torra täcken till hästarna så de inte ska bli nedkylda efter ridpasset. En ponny ställer sig på en flickfot, men bortsett från det är det en lyckad kväll som avslutas vid halv åtta i lilla Ekelinstallet där det bor sex ponnyer.

Lilla Plupp som varit själv i stallet gnäggar ivrigt när Fanta, Granit, Viper och Casper kommer. Komtesse avslutar sin sista lektion med hoppning i mellanridhuset och kliver in till kompisarna en kvart senare. Snart är det kvällsfodring för hästarna i stallet och Alma, Fanny, Ebba, Elli och Doris åker hem och längtar till nästa måndag. Då är det hoppning.

9. Tack för idag

Text och bild: Helena Jacobson