FAQ – vanliga frågor och svar

FRÅGOR OM RIDSKOLAN

 

1: Kölistan och intagning

 

  • Kan man ta privatlektioner?

Nej. Man kan inte ta privatlektioner i ridskolan.

 

  • Jag/mitt barn har stått i kölistan ett tag. Kan ni säga om jag blir antagen till nästa termin?

Nej, det går inte. Vi vet inte i förväg hur många elever som kommer att sluta, och det är det som gör att nya platser uppstår. Direkt vi vet vilka, och hur många elever som slutar, börjar vi direkt sätta ihop nya grupper från kölistan.  Nybörjare antas efter kölistan, med litehänsyn tagen till vikt, längd och ålder. Fortsättningselever antas alltid efter bästa möjliga ridnivå – vi tar den elev som vi tror stämmer bäst med ridnivån på den lediga platsen. Om det finns fler elever på exakt samma ridnivå går vi efter tiden i kölistan.

 

  • Hur gör man om man vill börja rida?

Man skriver in sig i ridskolans kölista, Se Ridskolan -> Anmälan. Vi tar emot anmälan och bekräftar via mail att vi fått den. Anmälningarna sätts i turordning, och när det blir lediga platser i ridskolan, på lämplig ridnivå, kontaktar vi dig. Ange gärna vilka dagar och tider du kan rida! Om man har möjlighet att rida de tidigaste ridpassen som börjar vid 15.30, är chansen större att man kommer in snabbt, eftersom många har svårt att hinna till den tiden.

OBS: Det är mycket viktigt att man är anträffbar via uppgivna kontaktuppgifter! Vi kan inte ”jaga” svar, återkommer man inte på mail/meddelande går frågan vidare till nästa elev i kölistan snabbt. Man har heller inte någon längre betänketid, utan man bör ha tänkt igenom om man verkligen vill börja och vilken dag/tid som passar, innan man blir kontaktad.

 

  • Hur länge får man vänta innan man kommer in?

Det går inte att svara på. Ofta är det lättare att komma in om man har ridvana redan. Har man kommit så långt, så att man är helt säker i sadeln och rider självständigt i alla gångarter finns god chans att få plats omedelbart. Nybörjare får vänta lite längre. 1 år är normalt, det kan också vara så att man kommer in nästan direkt, och att man får vänta upp emot 2 år.

 

  • Jag är vuxen nybörjare och vill börja rida, har ni sådana grupper?

Nej. Vi har inga sådana grupper och planerar inte heller att starta grupper för vuxna nybörjare inom överskådlig framtid. Vi rekommenderar vuxna nybörjare att söka sig till andra ridskolor i länet.

 

 

2: Ridskolestart

 

  • Mitt barn har fått plats i ridskolan. Vad ska hon/han ha för kläder och utrustning med sig?

All nödvändig info inför ridskolestarten kommer i ett mailutskick tillsammans med fakturan. Nybörjarna ska ha åtsittande kläder: jeans och tröja med långa ärmar. Stadiga skor, med klack, och knästrumpa (eller ridstrumpa) uppkavlad över byxorna, så att inte byxan glider upp. Vi rekommenderar inte ridstövlar i gummi eller syntetläder, eftersom de är för stela i vristen och ger dålig balans för små barn. Långt hår ska vara uppsatt i tofs, och man ska ha vantar/handskar på händerna. Vi rekommenderar att man köper en egen hjälm för bästa passform, men det finns också hjälmar att låna här om man behöver, samt säkerhetsvästar. Vill man ”satsa” på något, är det egen HJÄLM och en bra RIDSKO man ska köpa först.

 

  • Måste man som förälder vara med och hjälpa till med att leda hästen och göra den i ordning för ridning mm?

Ja, från och med HT 2017 har även vi som krav att varje nybörjare skall ha en medföljande vuxen med sig.