1966–1976

1966
Födde: Skånes första ponnyklubb – Torns Ponnyklubb (TPK)

1968
Klubben expanderar rejält, från 220 medlemmar vid årets början till 328 vid årsslutet. Tre ridkurser ordnas för 550 elever och köerna bara växer. Anders Ekelin blir SM-tvåa i hoppning kat B på Cheriton Dusky Queen vid Strömsholm.

1969
Den 26.5 är en stor dag. Då arrangerar TPK Ponnydagen på Södra lekplatsen, premiär för ponnytävlingar i Lund. Närmare 2 000 åskådare ser evenemanget, som också är en landskamp mellan Danmark och Skåne. Och vilken julfest; 342 medlemmar på Lerbäcksskolan.

1970
Ny succé på Södra lekplatsen. Vid årets SM-tävlingar imponerar klubbens Eva Bäckström på connemarastoet Rose of Abbeyleix, kat C. Seger i dressyr, 2:a pris i hoppning och 3:e i fälttävlan. Ponnyexpressen skrev att ekipaget var ett av de bästa som funnits i landet och lyfte på kepsen för tränaren Torsten Nilsson.

1971
Bygglov för nya ridhuset i Vallkärratorn — vilken femårspresent. Och så tredje succén på Södra lekplatsen. På hösten invigs ridhuset som kostat 135 000 kr. Arkitektparet Hjördis och Björn Gunnarsson ritade och ledde de 400 medlemmarna till detta stordåd. Joja Lewenhaupt invigningstalar och skänker ett vandringspris till klubben, men det var naturligtvis Gunnar Rönnström som fick klippa det blågula bandet.

1972
TPK står som värd för SM-arrangemanget i Helsingborg. Susanne Atlas på Floyd vinner hoppning kat B, medan Håkan Torstensson på Lucky Boy blir 2:a. Tillsammans med dressyrekipaget Anna-Karin Andersson/Grey Joker får de en EM-biljett. Hemma byggs en ny paddock, medan den gamla omarbetas till parkeringsplats.

1973
Hästhosta härjar och ridskolan stängs delvis. Stallet förbättras med nytt innertak och fl äkt. Drängkammaren byggs om till expedition och Mark Blomberg förser klubben med elektronisk tidtagarutrustning som kom att användas i 20 år.

1974
En byggtorkpanna från Centrallasarettet i Lund installeras som värmepanna i ridhuset som också får långsidan isolerad för att minska drag och kyla. ”Hyllan” möbleras med furumöbler och gröna stolar. Klubben ansöker hos kommunen om att få arrendera Axelgård, att få en cykelstig till Stångby och att få rida på S:t Hans backar.

1975
Europapremiär för medelsvår ponnydressyr i Vetlanda. Tjusig seger för Marie-Louise Danielsson på D-ponnyn Ding-Dong. Klubben överskrider det magiska 500-strecket för antal medlemmar. Toaletter byggs vid klubbrummet och en tvåhästarstrailer köps in. En domarvagn behövdes och byggdes inför tävlingar. Gården byter juridisk ägare, men verksamheten ska ej påverkas. Nya stadgar utarbetas och kommunen har ordnat en cykelväg till Stångby.

1976
TPK fyller tio år. Initiativtagaren, Tore Ekelin, avgår efter tio år som ordförande och hyllas tacksamt. Han passar på att överlämna de två väggbonader, som idag pryder Hyllan på klubben. Ny ordförande blir Staffan Siberg. SM-guld till Marie-Louise och Ding-Dong — och så EM-silver förstås! Ridhuset får åter stängas en period för kvarka. Inför novembertävlingarna monteras välbehövling belysning i form av åtta gatlyktor vid paddock och parkering. Även två flaggstänger smyckar parkeringen. Studiebesökare kommer hit från fl era klubbar.