Hundförsök i ridhuset

Publicerat den 16. Jul, 2014 av in Aktuellt

En forskargrupp från Lunds universitet har hyrt in sig i ridhuset för att träna hundar. Prof Ronald Kröger fick idén till denna forskning av sin egen hund. Hundars kalla nosar verkar vara känsliga för värmestrålning och i ridhuset testar gruppen om hundar kan hitta personer enbart med hjälp av deras infraröda värmestrålning. De första resultaten är lovande och gruppen välkomnar intresserade medlemmar till en visning. Men går helst inte in i ridhuset när ni ser att försöken är igång eftersom hundarna distraheras lätt.

Hundar varmekamera 2
Bilden till höger är en termografi, en värmebild, som visar en hund som har hittat en person som var dold bakom en skärm som är ogenomskinlig för ljus, men som släpper igenom värmestrålning som värmekameran kan göra en bild av och som hunden verkar ha använt för att välja rätt skärm. Ser du hundens svans på bilden till vänster, som togs samtidigt?

Kommentering är avstängd