Finalen i Knock-out dressyr på söndag

Publicerat den 18. Maj, 2013 av in Aktuellt, Dressyr

Nu laddar våra duktiga ponnylag i dressyr för knockout-finalerna på söndag. Finalen går i Sösdala i både LC och LB. Ryttarna har tränat flitigt och även fått en teorilektion om hur man rider de båda programmen av Gisela Broomé som är dressyrdomare.

Gisela gick igenom programmen i minsta detalj, förklarade hur man ska rida och hur man förbereder för bästa resultat. Hon pratade också lite om vad domaren vill se – framåtbjudning hos hästen, mjuka fina hjälper med stilla händer hos ryttaren – och hur man hanterar olika situationer som kan uppstå när man tävlar dressyr.

Håll tummarna får Torns lag på söndag! Här är våra ekipage:

LC-laget

Sigrid Eriksson

Sigrid Eriksson är tio år och rider i vanliga fall Fighten. Eftersom Fighten var förkyld när kvalet avgjordes fick Sigrid låna Darwin och väljer att rida honom även i finalen. Darwin är en rutinerad dressyrponny som kan gå riktigt riktigt fint, men han kräver samtidigt sin ryttare då han är en stark herre. Sigrids mål med sin ridning är att tävla dressyr och att få höga poäng på form och korrekthet ;). Förebilderna är många, såsom till exempel Minna Telde som rider en häst med bara ett öga! Tänk vilket samspel och vilken tillit som krävs att få hästen att till viss del gå i blindo! Sigrid älskar att rida på Torns eftersom det finns många barn och ungdomar i varierande åldrar och med olika intriktningar och intressen inom hästsporten.

 

Julia Hielscher

Jag heter Julia Hielscher och är 11 år. Min ponny heter Cadilack och han är 12 år.
Mina mål inom ridsporten är först och främst att lära känna min häst ännu lite till och att komma på knepen för att få honom på glatt humör då han kan vara ganska envis. Inom de olika grenarna så vill jag bara utvecklas så mycket som möjligt och ta mig upp i de lite högre klasserna. Jag har än så länge inte startat så många dressyrtävlingar, men vet att min ponny har god kapacitet för att komma högt i dressyren.
Just nu har jag ingen speciell förebild eller idol, jag försöker se mig själv som förebild och satsar på att utvecklas så mycket som möjligt med hjälp av bra tränare.
Känslorna inför final är ju självklart pirriga och nervösa. Men tycker ändå det ska bli väldigt kul och jag är glad för att laget har tagit sig ända till final.

Sandra Strömbacka

Mitt namn är Sandra Strömbacka, jag fyller 15 år i år.
Min ”Pärla” heter Frodo, han är en Holländsk Ridponny, en liten D-ponny, som precis som mig är 15 år. Han är en väldigt mångsidig ponny som tidigare bla tävlat lagtävlan i fälttävlans-sm med sin förra ägare. Men hans starka sida är dressyr där han oftast går jättefint, bara han har en bra dag! :) Frodo är nämligen en ponny som antingen ger ”allt eller inget”, har han bestämt sig för att vara ”tittig” så kan han jaga upp sig själv för allt möjligt men har han en bra dag kan han vara hur lugn som helst och verkligen presetra på topp! Så man vet aldrig! Han är en ganska känslig ponny som kräver att jag är lugn och rider med mjuk hand, jag tränar mig på att han inte ska känna av att jag är nervös ibland för då smittar det av sig på honom.
Mina framtida mål är kanske att läsa gymnasiet med någon form av naturvetenskaplig ridutbildning där jag kan ha med mig Frodo, att vi ska vidareutvecklas så långt som möjligt innan jag så småningom går över till storhäst. Det skulle vara roligt att starta fälttävlan, tex Suger cup med Frodo. Till hösten blir det i alla fall minst en, men förhoppningsvis flera, starter i L:A i dressyr.
Mina förebilder är Jan Brink inom dressyren och Sara Algotsson med Wega inom fälttävlan. Andra förebilder jag har är Frodos förra ägare Louise, samt så klart mina egna tränare Maria Carlsson och Ellen Hedman ! :)Det känns jättekul inför helgens final! Jag bara håller tummarna att Frodo har en bra dag, har han bara det och kan vara lugn inne på banan tror jag vi kan få bra procent som hjälper upp laget. Torns har lätt det bästa laget och jag vet att vi kommer vinna!

Caroline Johansson

Caroline Johansson, 12 år, rider 16-åriga C-ponnyn Cayenne. Cayenne har varit i Carolines ägo i drygt ett år. Redan tidigt hade de framgångar i hoppning, men nu har de hittat varandra även i dressyren. Cayenne är en snäll och go´kille som ställer upp på det mesta, men emellanåt kan han bli lite stark. Caroline ser fram emot finalen och hoppas att Cayenne ska visa sig från sin bästa sida.

 

LB-laget

Blanca Bosson

Blanca Bosson, 9 år, rider 20-åriga B-ponnyn Findus. Blanca och Findus har varit ett par sedan i höstas.
-Jag gillar att tävla och att rida i lag är extra spännande, säger Blanca. De andra lagen är väldigt duktiga men vi får hoppas att alla Torningar har en riktigt bra dag, så kan vi säkert matcha dem.

Tova Hielscher

Jag heter Tova Hielscher och min ponny heter Åbackens Fifty-fifty. Vi är båda 14 år. Det viktigaste för mig är framförallt att ha roligt med min ponny, att utvecklas och att alltid vara bästa vänner. Fiffi har ju en väldigt stark personlighet. Från att vara helt fantastisk på träning ena dagen, till att vara en envis och tjurig ponny som gör det mesta för att slippa jobba. Hennes humör varierar oerhört mycket men oavsett vilket humör hon är på så tycker hon alltid det är lika kul att lära sig nya saker och på så sett har vi utvecklas enormt mycket de senaste åren. Fiffi tycker personligen det är roligast med dressyrtävlingar och det är nog därför jag har störst mål och satsningar inom den grenen.
Jag har ingen speciell idol eller förebild -det har jag aldrig riktigt haft. Men de jag ser extra mycket upp till är de som är rättvisa mot sina hästar/ponnyer och behandlar dem som en dyrbar, bästa vän.
Självklart är jag väldigt taggad inför finalen. Just nu är jag inte så nervös eller pirrig, utan det blir jag mest minuterna innan start. Men känner mig ganska självsäker då vi har duktiga ryttare i laget och jag vet att det kommer bli kul!

Ebba och Vera Häggström

ebba o zetvera o cidden Ebba (överst) och Vera Häggström är tvillingar och snart 13 år. De började rida på Torns ridskola när de var åtta och fortsatte där till de fick egen häst för drygt 1 år sedan. Tillsammans har de nu hästarna Köhls Cidden, som de har på foder (nederst) och Zet, som är deras egen. Hästarna står uppstallade på Tornhill, gården man ser på andra sidan järnvägen när man är på Torns. Cidden är 20 år, welsh och C-ponny. Eftersom han är hingst gnäggar han ganska mycket när han träffar andra hästar men han är väldigt snäll och älskar att bli ompysslad. Zet är valack, 13 år och fullblodskorsning, kat D. Han är en nyfiken herre med mycket energi och förutom att han duktig på dressyr älskar han även att hoppa.Ebba och Vera blev jätteglada när de blev tillfrågade om att vara med i Torns lag och hoppas att hästarna kommer att sköta sig extra bra på söndag när det är final!

2 Svar till “Finalen i Knock-out dressyr på söndag”

 1. Rolf o Nynke Olsson

  18. Maj, 2013

  Lycka till, flickorna. Vi håller tummen !
  Rolf o Nynke Olsson
  Sigrids farföräldrar

 2. Hanna

  18. Maj, 2013

  Lycka till tjejer visa nu vilka som är bäst 😀