Mia Lundborg är Torns första och hittills enda distansryttare

Publicerat den 23. Aug, 2011 av in Föreningsinfo

Tillsammans med fullblodsaraben Smokey tävlar hon framgångsrikt i den ridsportsgren som ställer högst krav på uthållighet.

Mia Lundborg, Smokey. Köpenhamnsritten

Mia Lundborg arbetade med brukarna, de handikappade personer som tidigare hjälpte till i stallet, på Torns under åren 2008-2010.
– Jag blev kvar som medlem och när det var dags att börja tävla igen med min nya häst löste jag licens för Torns.

Smokey ox är idag 6 år och har redan plockat priser, till exempel en fin seger i 44 kilometer långa Köpenhamnsritten.
– Jag köpte honom på vintern för tre år sedan. Då var han bara insutten så jag kunde träna honom i distansridning från början, berättar Mia.
Hennes tidigare häst var då pensionerad som fölsto.
– Jag red min första tävling 2002, men hade börjat träna distansridning tre år tidigare. Jag hade förmånen att få träna och tävla en annan distansryttares häst, så jag kunde lära mig tävlingsformen och träningsupplägg från grunden. Tidigare hade jag bara ridit klubbtävlingar i dressyr och hoppning med ponny.

Mia tränar sin häst tre-fyra gånger i veckan. Det blir ett konditionspass med intervallträning och långa galoppsträckor. Ett långt pass med mycket trav, ett styrekpass med backträning och smidighet.
– Det fjärde passet rider jag för instruktör, hon hjälper oss med dressyr och lydnad på grundnivå.

Mia och Smokey mot mål i Greveritten. Foto: Anna Andgart

När man börjar träna en ung häst är det viktigt att bygga upp senor och ligament långsamt med många, långa skrittrundor.
– Hästen ska klara många kilometer på tävling i sitt liv.
När hästen är fem år får den starta clear round, och när den är sex tävlingsklass. Clear round är 40-50 kilometer, medan de svenska tävlingsklasserna är från 50 kilometer upp till 160 kilometer.
– Om man tävlar på motionsnivå rider man ofta fem-sex tävlingar om året.

Mia hoppas att fler i föreningen nappar på att rida distans.
– Börja med en prova på ritt, som finns på de flesta distanstävlingar.

I distans tävlar alla mot alla, det finns ingen indelning i kategorier eller åldrar. Vuxna kan rida ponnyer och barn stora hästar. Araber är vanligast, men alla raser och storlekar är välkomna.
Hästen kontrolleras av veterinär före, under och efter ritten. Det gäller att rida klokt och vara rädd om sin häst, men samtidigt komma upp i en bra kilometertid.

Besiktning, Greveritten. Foto: Anna Andgart

Mia tycker att distanshästen ska vara trygg och harmonisk med en egen arbetsvilja. En kort och stark rygg är en fördel, liksom bra hovar.
– En distanshäst går inte i samma form som en dressyrhäst utan i en avslappnad, vägvinnande och energisnål form. Det kan se lite olika ut från häst till häst.

Mia tycker att distansridning är ett trevligt sätt att komma ut i naturen och ha ett mål med sin ridning. Hon bor utanför Höör och är bortskämd med fin ridterräng.
– Jag har precis fått hem en ung och lovande arabvalack som ägs av en annan ryttare, men som jag ska träna i vinter och förhoppningsvis starta till våren. Träningen är det viktigaste för mig, tävlingen en bonus och ett kvitto på att träningen fungerar.

 

Text: Amelie Bosson

Intresserad av att läsa mer om distansridning? Se t ex www.distansridning.se

 

.

Ett svar till “Mia Lundborg är Torns första och hittills enda distansryttare”

  1. Hanna

    23. Aug, 2011

    Vad roligt!
    Grattis Mia! När kommer du hit och håller den där distans-kursen?
    Kram!