Månadens Torning!

Publicerat den 18. Apr, 2011 av in Föreningsinfo

Under den här vinjetten presenterar vi medlemmar i Torns Ryttarförening, och denna månad presenterar vi…

Emma Tegler!

Ni har säkert sett hennes fina bilder här på hemsidan.
Emma Tegler, 15, är en av de medlemmar som lägger ner många timmar på Torns, bland annat som fotograf.

Emma säger att hon inte är någon tävlingsmänniska. Men det överraskande svaret på om hon har någon dold talang är att hon har rosetter i svår hoppning!
Emmas fotokonst är definitivt ingen dold talang. Alla Torningar vet att hon tar väldigt fina bilder. Över huvud taget tycker hon att det är roligt att utrrycka sig konstnärligt. Hon både ritar och designar också.
Fotograferandet började med en komptaktkamera. Men Emma ville mer än så,  och började spara till en systemkamera. 2009 nådde hon målet. Det blev en Nikon av lite mindre modell.  Emma är duktig på att spara och nu har hon nyligen skaffat en lite större Nikon.
– Den går att filma med också, och så funkar det bättre att ta bilder med den inomhus, som i ridhuset.
Nästa sparmål är en westernsadel.
– Jag är jättesugen på att rida western. Det har jag varit ända sedan jag testade det på en  semesterresa till Kreta för sex år sedan.
På lite längre sikt finns en annan dröm: En svart, ståtlig frieserhäst.
Men än så länge är det Gunnar som gäller. Alla känner Emma och Gunnar (fast han heter egentligen Günther) som ett par. Och faktum är att Gunnar var Emmas älsklingshäst redan när hon började rida på ridskolan när hon gick i andra klass.

För två år sedan lyckades Emma övertala mamma Susanne att hon skulle få bli fodervärd till Gunnar.
Första ridturen blev dock inte riktigt som hon hade tänkt sig.
– Gunnar är ju så lugn och snäll i ridskolan. Men när man rider ut kan han bli en helt annan häst. Jag var helt oförberedd på att han kunde vara så pigg, och blev lite rädd när han började halvstegra.
Numera njuter Emma lika mycket av uteritterna som Gunnar, ofta i sällskap med kompisarna på Torns och lillasyster Elin som är fodervärd åt Bello.
– Men egentligen trivs jag allra mest med att pyssla med hästarna från marken, som trickträning och frihetsdressyr. En av flera konster som hon lärt Gunnar är att gäspa på kommando.

Emma är inte särskilt tävlingsintresserad, säger hon. Men hur går det ihop med att hon har vinster och placeringar ända upp i svår hoppning?
– Det är med min kanin, Didde. Han är jätteduktig på att hoppa. Och så är han väldigt tillgiven, men bara mot mig. De flesta andra biter han.
Förutom all tid Emma tillbringar i stallet och med sin kanin hinner hon dessutom med att spela klarinett.
– Folk frågar hur jag får tiden att räcka till, men det kan jag inte svara på själv.
En anledning till att hon hinner ta många bilder är säkert att hon i princip alltid har med sig kameran.
– Utom i skolan. Fast ibland där också, säger Emma som satsar på att gå naturvetenskaplig på gymnasiet.

Hon hoppas kunna arbeta som fotograf i framtiden. Torns ridlärare och fotograf Stina Qvarnström är en stor förebild. Skulle bildskapnadet trots allt bara bli en hobby kanske hennes barndomsdröm om att bli veterinär gå i uppfyllelse i stället.

Här finns Emmas hemsida:
www.emmategler.stinaq.se

 

Tags: , , , , ,

Kommentering är avstängd