Ang underlag i ridhus och ridbanor

Ang underlag i ridhus och ridbanor

Publicerat den 14. Nov, 2010 av in Föreningsinfo

Vi försöker vara rädda om våra ridbaneunderlag. De behöver skötas för att hålla.
Ett nytt underlag är mycket, mycket dyrt och ju längre våra banor kan hållas i skick desto billigare blir det med färre byten.

Två saker vi alla kan hjälpas åt med för att behålla banorna i skick är att plocka undan det bajs vars och ens häst släppt från sig och att ta bort hinder, som man tagit fram.
Tyvärr slarvas det numera ganska mycket med detta. Det innebär dels att de som harvar inte kan harva där hindren står och dels att det finns risk för att hästbajs harvas ned i banorna.

Bara det årliga underhållet är idag en kostnad om 140 kr/box/månad baserat på en årlig kostnad om 20 000 kr/bana i material och arbete. Då är inte kostnader för bevattning och andra underhållskringkostnader inräknade.
Byter vi underlag vart 3:e år är totalkostnaden utslagen per box 326 kr/mån. Byte vart 4:e år 279 kr/mån och vart 5:e år 251 kr/mån.

Alla ridbanor försämras med tiden, oavsett underlag. Men vi kan gemensamt hålla nere försämringstakten. Banor som inte kan harvas ordentligt eller innehåller bajs i ytskiktet får en snabbare nedgång i kvalitén.

Den som är intresserad av att titta närmare på siffrorna mailar Gunnar för redovisning.

Kommentering är avstängd